Pelgrimsreizen en samen gaan.

 

Pelgrim: Iemand die een bedevaart doet.

Bedevaart tocht naar een heilige plaats om een gunst af te smeken.

Reizen (een reis ondernemen, een reis maken, op sjouw zijn)

Samen

1 bij elkaar => bijeen, saampjes, tezamen

2 met elkaar

3 onderling

4 bij elkaar gerekend

Gaan:

1 zich voortbewegen en zo van plaats veranderen => koersen, tijgen, varen

2 voortgaan in de tijd

3 weggaan

4 zich in het openbaar vertonen, gekleed zoals in de bepaling wordt aangeduid

 

Drie woorden met zoveel betekenissen

 

Bij deze woorden denk ik aan het samen op reis gaan, naar buiten toe er op uittrekken. In de vorige korpsbrief was het thema in ďIn bewegingĒ als je samen op reis wil gaan moet je eerst  in beweging komen!

Samen een reisdoel uitkiezen, ons korps  Leger des Heils Assen is in beweging gekomen het laatste jaar. Wij zijn  samen als korps op reis gegaan, hierbij denk ik o.a. ďbezoek voor UĒ, DO-RE-MI club, cursus engels, nieuwe kledingwinkel en zo zijn er veel nieuwe activiteiten ontstaan. Maar een goede pelgrim moet ook zijn wapenuitrusting aantrekken, om zich te wapenen tegen en kwaad op zijn reis. Ook moeten wij ervoor zorgen dat wij in goede conditie aan de reis beginnen, in de

eerste plaats op het geestelijk gebied! Door het lezen van Gods woord en samen te bidden

en vragen of de Heer onze gids wil zijn op onze pelgrimsreis.                                                              

 

Numeri 9:17

Nadat de wolk opgeheven werd van boven de tent, zo verreisden ook daarna de kinderen IsraŽls; en in de plaats, waar de wolk bleef, daar legerden zich de kinderen IsraŽls.

 

Heer, wees mijn gids"

Een goede gids te vinden, die de woestijn en haar gevaren precies kent, is een eerste vereiste om haar zonder schade door te trekken. Het te wagen de woestijn zonder een gids door te trekken, zou lichtvaardig en overmoedig zijn. Een tweede, evenzo belangrijke vereiste is deze gids op de weg te volgen en zijn aanwijzingen op te volgen. Het volk IsraŽl had gedurende zijn lange reis door de woestijn de beste Gids, want God Zelf trok overdag in een wolkkolom en 's nachts in een vuurkolom voor hen uit. Wanneer de wolk optrok, vertrokken de kinderen IsraŽls, en wanneer de wolk neerdaalde, legerden ze zich daar. Naar het bevel van de Heer legerden ze zich. Ze hoefden niets anders te doen, dan alleen maar naar boven te kijken en op iedere beweging van de wolk te letten, om Úf op te breken Úf te blijven.
Ook voor ons, die door deze wereld en woestijn naar het hemels vaderland reizen, kan er niets heerlijker zijn, dan in afhankelijkheid en gehoorzaamheid onze blikken naar boven te richten, om van God leiding voor onze weg te vragen. Laten we toch niet zijn als een paard of muildier, die door toom en bit aan banden moeten worden gelegd om te gehoorzamen, maar laten wij ons raad laten geven door het oog van God, dat op ons gericht is (Psalm 32:8-9). Als wij het eigendom van de Heer Jezus zijn, behoren we ons nu niet meer - zoals de overige mensen - door onze eigen, van God onafhankelijke wil te laten leiden, maar Hem na te volgen. Degene die wij volgen is niemand anders dan Hij, die op volmaakte wijze in afhankelijkheid en gehoorzaamheid altijd de wil van God heeft gedaan. Dat was Zijn spijze! En wij?

 

Jesaja 30

29 Maar bij jullie zullen liederen klinken,

zoals in de nacht van heiliging voor een feest.

Jullie zullen verheugd zijn als een pelgrim

die op de schalmei speelt, op zijn tocht

naar de berg van de HEER, de rots van IsraŽl.

 

Br. Henk Warners