Uitgaan kan dat wel als christen?

Vaak in een gesprek met een jeugdige arrestant, praat ik over het uitgaansleven. Ik krijg ook wel eens de vraag mag je naar een disco gaan als christen.

Waarom niet?

Het ligt er ook net aan waar je naar toe gaat, zelf denk ik, als je in een disco helemaal uit je bol gaat onder invloed van alcohol en drugs ,dat dit niet Gods bedoeling is. En dat is zeker niet tot Zijn eer en ook al doe je er misschien zelf niet aan mee, toch zit jij ertussen, maar ja, het ligt er dus aan waar je bent want gewoon ergens gezellig met je vrienden heen moet kunnen toch?

Je moet je eigen grenzen bepalen, als je God er voor kunt danken kan je best uitgaan! Als je Jezus als het ware mee kan nemen die disco in, dan moet je zeker gaan!

Je kan ook met behulp van God mensen aan het zoeken zetten naar God. Sinds ik dat heb mee gemaakt, durf ik niet te zeggen dat je niet naar een discotheek mag gaan. Daarom is het erg belangrijk dat je voor je geloof uitkomt, God zal dat zeker gebruiken en Hij zal je ook zeker helpen. Je moet je er niet voor schamen, want ik denk dat God dat heel veel pijn doet. Ik denk dat alle mensen met wie ik omga wel weten dat ik christelijk ben, en een heilssoldaat ben, ze respecteren het echt.

Vaak vragen ze dan naar mijn mening over bepaalde dingen en die nemen ze dan ook serieus. Zelf hou ik er wel van om gezellig wat te drinken met vrienden, dat doe ik dan ook, en af en toe lekker dansen. Ik heb het dan heel erg naar mijn zin, maar de muziek die op sommige plaatsen gedraaid wordt is vaak wel erg fout en wordt de duivel echt mee geŽerd. Ook het gebruik van te veel alcohol vind ik erg fout, want je bent je dan niet meer bewust van alles en dat vind ik echt een foute zaak.

Maar ik denk dat je zelf wel verantwoordelijkheid hebt om te weten wat nou goed of fout is, luister naar je gevoel, denk je dat Jezus er nu van geniet dat jij het naar je zin hebt of huilt Jezus dat jij op een bepaalde plaats bent. En je kunt God er ook om vragen of Hij je wijsheid wil geven..En God kan je ook gebruiken om mensen die niks van God willen weten, te laten zien wat ze missen in hun leven! Maar laten we vooral blijven bidden voor elkaar

En buiten de kerk; op school, op je werk, in de discotheek, op vakantie, op straat, als je winkelt, als je naar de film gaat, als je TV kijkt, als je naar muziek luistert zul je verleidingen en verderf tegen komen. Maar wees niet bang voor de muziek op de radio en andere dingen waar je niet christelijke vrienden mee bezig zijn waar het verderf van de wereld in te zien en te horen is. Jezus wil door je heen leven en Hij heeft de wereld overwonnen (Joh. 16:33).

Je kunt een goede en een niet saaie vriend zijn voor mensen die nog geen christen zijn. Je kunt de dingen in de wereld kritisch bekijken en je hoeft niet aan foute dingen mee te doen.

Het christelijke geloof draait niet om hoe vaak je in de kerk zit of om hoe je je kleed. Het geloof hangt niet af van hoeveel je met niet gelovige klasgenoten erover praat en het geloof draait niet om christelijke tieners die aan hun ouders bewijzen hoe braaf ze zijn door naar de catechisatie te gaan. Het christelijke geloof is een ontmoeting met God. Het gaat om de hulp die je van God nodig hebt. Het gaat om de omhelzing en de vergeving van de Vader. De mogelijkheid om opnieuw de beginnen als je gefaald hebt. Het gaat om het leren begrijpen van het offer van Jezus aan het kruis. Het gaat om de eindeloze relatie die je met Jezus kunt opbouwen.

Dominees, voorgangers, jeugdleiders en sprekers kunnen je over die dingen iets leren maar het echte werk gebeurt tijdens jouw ontmoeting met God, de Vader. Dat kan in de kerk gebeuren, maar ook in je kamertje, of ergens in een stil hoekje op school, of op het moment dat je danst op dat feest op die ene mooie plaat, of als je onder de douche staat. God kun je overal ontmoeten. Omdat we iets van dat mysterie kennen willen we graag bij elkaar komen in de kerk, thuis en op de jeugdclub. Er zijn mensen die niet bij de kerk willen horen, ze zien het nut er niet van in. Zij kunnen God ook ooit ontmoeten. Misschien in een kerk, misschien ergens anders. Misschien kun je ze helpen door voor ze te bidden, en af en toe iets aardigs te zeggen, of door je mond te houden en naar hem/haar te luisteren. Ik zeg vaak tegen de jeugd, geniet ervan, maar probeer eens om na het uit gaan ook eens een kerkdienst of samenkomst te bezoeken en God te danken dat je mag uitgaan, en dat je mag genieten van het leven.

Henk Warners